Winter garden / Vinterträdgården

Jaha, gjorde vin enligt ett recept som kallades fängelse vin (prison wine) där man bara använder socker och frukt. Det gick bra ända tills dagen för flaskhällning då, över natt, hade vinet förvandlats till vinäger och vi tänker inte slösa våra få flaskor på hemgjord vinäger. Alla burkar och flaskor är vigda till saft och sylt… och vin. Men skam den som ger sig vi provar på nytt men den här gången enligt receptet för guavavinet. Med jäst alltså. Sen har vi också provat att göra godis. Kumquatskalen är söta – jo prova. Ät bara skalet och inget annat! Så koka socker som till pepparkakshusklister och släng in skalen. Första försöket funkade inte alls så vi kokade om och det blev jättegott men fortfarande inte knäckigt så ett försök till sker snart.

Vintersådden har just varit det blev bara snow peas som är ungefär som sockerärter. Hittade ingen bra översättning. Och mer sallat. Lite spenat blir nog sått nästa vecka och sen är det bara att vänta till början av september då det blir dax att så i småbyttorna igen och kanske en del frön hamnat i landet.

Sista frostdagen var sept 6 förra året. Annars växer det fint i grönsakslanden. Ettan haltar lite men 2:an och 3:an går bra. Vi skördar palsternacka, morötter, broccollini, kålrot, bok choy, kinesiskt kål -Granat, rukola, daikon massor av citrus – lime, citron, kumquat och grapefrukt -snart kommer några apelsiner också. Sen har vi fått massor av pumpor från olika grannar så vi står oss nog fram till och med vårsådden.

Vi har inte grävt så mycket på kommande grönsakslanden 4 och 5 men vi har hela augusti på oss så det är lugnt.

Men än är det kallt och vi sitter och trycker framför spisvärmen morgon och kväll.

Lilla barnbarnsbebisen är 1 månad. När ses vi?

Ok, so the prison wine failed. Stirred and stirred and it smelled Godsent but on the day of bottling it had turned to vinegar. And no we have no bottles or jars we can use for vinegar. They are all promised for either jam or cordial or the real thing – wine. We have actually no bottles left at all after last bout of cordial making.

Winter sowing: It is midwinter now and not much to do in the patches more than weeding. But everything is growing nicely oddly enough so we are harvesting daikon, carrots, broccolini, parsnip, swedes, Chinese cabbage, bok choy and rocket (rukola). Lots of citruses and all the pumpkins we got from nice neighbours so we are pretty fixed for food hopefully, until spring sowing starts. We have not dug any on the new patches in a while but we have all rest of August to do that job so we are in no hurry.

Today is kumquat-wine-making-day and need not bottles or jars until in 42 days. This time we add yeast but still none of the rest of the additives ordinary wine makers add.

Yesterday Jen made candy on sugar and the kumquat peel. It turned out really yummy but the sugar is not hard enough so next trial will be much better. Will cook the sugar in the cast iron pan until it´s almost like making glue for the ginger bread house. Just want to say read on the internet that kumquat peel is sweet and it is! so peeling them and cooking them in sugar = candy yum!

Still cold mornings and evenings spent by the wood fired stove. This week we are expecting some very cold nights and maybe some hard frost. We´ll see. Working outside in the sun in t-shirt works fine now though.

Grandchild is 1 month. When will we meet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *