Tillfälliga och pågående arbeten

Här kommer en lista på arbeten som vi måste utföra. Några är korta och snabba, några är tillfälliga men återkommande och några är mer åt framtiden beräknade.

När det ska bli torrt i  flera veckor eller komma regn så är det bästa att klippa så mycket gräs som möjligt. Endera för att det inte ska brinna så lätt eller om det regnar i flera dagar så växer gräset så fort att det blir svårt att klippa det senare och om då torka slår till så står man sig slätt. Alltså ett tillfälligt pågående arbete. Här är det Mad Mick som klipper med traktorn.

Då och då gör vi egen yoghurt. Det är enkelt och tar en dag och kanske lite mer. 

De följande är jobb som återkommer år efter år som det gör i en trädgård.

Vi har många fruktträd och några måste nätas in för att vi ska få något av den. 

Här är det vårt bästa apelsinträd som vi har nätat in. Det är litet och får inte så många apelsiner så vi är rädda om det. 

Här är det det ena Macadamianötträdet. I år har det släppt massor av nötter. Det här trädet vill ha en mer jämn bevattning och de förra åren har varit så torra men vi får nog en bra skörd iår ändå. Varje år måste vi jaga undan de stor svarta gojorna för en av dem älskar de här nötterna och har lärt sig att hålla i dem och knapra sig in. Han försöker lära de andra detta också. Vi har två Macadamiaplantor på balkongen. Det är dags att plantera dem när som helst i dagarna. Passar bra när det är blött ute. 

Päronträdet fick 24 små söta päron och allihop blev uppätna en natt. Vi tänkte att de var för små för att bli ätna så vi väntade med näta in. Alltså gav vi upp men en dag såg vi två nya päron och sen två till och sen två till så 6 päron kanske vi får. Nätet åkte på direkt!

Vi har haft många stormar under våren och den senaste har lämnat efter sig mycket bark från Eucalypterna som behöver krattas upp.

Bakom Eucalypten eller Gumträdet har vi nätat in druvorna. Det blir inte så många iår men det lilla är välkommet.

Vi hade två “Gula Guava” träd men det ena har dött så vi har bara ett kvar och det blommar väldigt fint iår. Snart åker nätet på där också. Vi försöker föröka det men inte lyckats ännu.

Här i handen hålls en Pomelo. Vi jobbar hårt med det här trädet. Pomelo är så gott!

Sen har vi pågående projekt som vi jobbar med hela tiden och det är trädgårdslanden och komposten. Hela tiden har vi nya idéer. Först gick allt bra men sen började det regna och gräset tog över. Sen gick det bra en kort tid men sen blev det riktigt varmt så fröna ville sig inte riktigt. 

Det här är ettan och vi ska sänka stolparna och ha nät över men inte så högt upp och sen ska vi ha fleråriga växter där. 

Här är fyran och trean. De går rättså bra.

Här är tvåan och den är närapå en gräsmatta! Det gäller att hålla efter men det regnar så mycket att allt bara klafsar!

Lite framtida projekt.

Stolpar som höll i staketoch taggtrådar måste nu bort. Vi kan ta till Johnny traktor till det sen. Det är 7-8 tolpar som ska bort och de går långt ner i marken också.

Här växer det Aloe en masse i ett gammalt tråg. Kanske det har varit till mjölk någon gång. Det har två avdelningar med avlopp och är klätt med cement. Vi vill flytta det till bakom eldstaden men det blir en väldigt tungt arbete. Måste göras snart för ställningen klarar snart inte av tyngden.

Här har vi lagt upp trä och brädlappar som vi inte kan ha till bygge men vikan ha att elda under tvättvatten och så. Men de är nära huset och bör flyttas längre bort till vedboden. Sen kan man hämta så mycket man behöver när man ska elda. 

Här i citruslunden växer det massor av vild  lime. Det bodde några här en gång som planterade massor av vild lime rötter som skulle säljas och ympas in olika citrusar på. Limerötterna är tåliga mot olika pester. Men under årens lopp ar lime’en tagit över och fått växa upp. Vi vill ta bort minste 2 tredjedelar och sen kanske använda resten till mandariner mm. Det växer också andra träd därinne som ska bort.

Däruppe växer en inhemsk klängbuske som har små brandgula frukter som ser ut nästan som hjortron. De kallas cockspur orange eller flera andra namn och är väldigt taggiga. De vill vi ta fram och föröka och använda.

Här på verandan växer en massa olika plantor som ska planteras ut. Rotselleri bl a som redan är utplanterat i nummer 2. De större  ska planteras nere vid bäcken men vi måste röja lite plats åt dem först.

Här har vi stoppat ner tre grenar från ett fikonträd men bara ett klarade sig. Fåse när vi kan planter ut dett

Här har vi planterat en krypgrevillea som vi vill ska rota sig och sprida sig runt garaget.

Och slutligen runt halva tomten runt huset utmed bäcken växer alltför många liguster som ska bort och inte hör hemma här plus att det växer björnbär som vi vill hägna in på något sätt och få bukt med. Supertaggiga men goda.

Vi går aldrig jobblösa men inget absolut måste om vi inte vill utom det där med gräsklippningen.

Sen har vi inne i huset också men men men…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *